Ohjeita ja vinkkejä

Ohjeita ja vinkkejä

Oppimateriaalin yleiskuvas

Yrityskylä Yläkoulussa on käytössä saavutettava (WCAG2.1) sähköinen oppimateriaali, jota käytetään selaimella. Oppimateriaalia voi käyttää myös erilaisilla ruudunlukuohjelmilla. Oppimateriaali koostuu viidestä ennen vierailua pidettävästä oppitunnista sekä vierailun jälkeisestä reflektointitehtävästä. Oppimateriaali käsittelee vastuullista yritys- ja liiketoimintaa. Oppitunnit ovat suunniteltu pidettäväksi 45min oppitunneilla, mutta muokkaamalla niitä voi käyttää myös pidemmillä oppitunneilla. Oppimateriaalin aikana käsiteltyjä asioita sovelletaan oppimiskokonaisuuden huipentavassa pelitilanteessa Yrityskylässä.

Ensimmäisten oppituntien aikana oppilaat tutustuvat omiin vahvuuksiin, eri toimialoihin ja hakeutuvat töihin johdettavaan yritykseen. Oppituntien 1–2 sisällöt soveltuvat parhaiten oppilaanohjauksen oppitunneille vastaten oppiaineen tavoitteisiin ja sisältöihin. Kolmannella ja neljännellä oppitunnilla oppilaat tutustuvat yritys- ja liiketoimintaan, markkinatalouteen sekä vastuullisuuteen. Oppitunnit 3–4 soveltuvat parhaiten yhteiskuntaopin oppitunneille vastaten oppiaineen tavoitteisiin ja sisältöihin. Viides oppitunti on kertaava oppitunti ja soveltuu molempiin oppiaineisiin. Oppitunneilla 1–2 oppilaat toimivat yksilöinä, oppitunneille 3–5 omassa tiimissään. Oppimiskokonaisuus soveltuu pidettäväksi myös muilla oppitunneilla tai esimerkiksi osana MOK-jaksoa.

Jokainen oppitunti koostuu oppitunnin johdantotehtävistä, oppitunnin varsinaisista tehtävistä ja itsearvioinnista, sekä lisä- ja kotitehtävistä. Johdantotehtävät ovat orientoivia tehtäviä, jotka käsittelevät oppitunnin teemaa. Varsinaiset tehtävät sekä itsearviointi ovat oppitunnin pakollisia tehtäviä. Lisätehtävät ovat soveltavia tehtäviä, jotka syventyvät oppitunnilla käsiteltyihin aiheisiin. Kotitehtävät ovat haastattelutehtäviä lukuun ottamatta automaattisesti arvioitavia tehtäviä, jotka kertaavat oppitunnilla käsiteltyjä aiheita.

Oppituntien aikana oppilaat toimivat yksilöinä ja osana omaa tiimiään. Oppitunneilla 1–2 oppilaat työskentelevät työnhakijoina sekä hakeutuvat yritykseensä töihin. Kolmannelta oppitunnilta eteenpäin oppilaat toimivat osana tiimiään. Tarkemmat ohjeistukset tiimien muodostamiseksi löydät oppituntisuunnitelmista toisen oppitunnin lopusta.

Oppimiskokonaisuuden aikana hyödynnetään oppimisen tukena erilaisia pelillisiä elementtejä, kuten osaamismerkkejä, tarinallisuutta ja roolikokemusta. Oppimiskokonaisuutta varten oppilaat luovat itselleen oman roolihahmon. Oppituntien aikana suoritetuista tehtävistä roolihahmoa palkitaan erilaisin osaamismerkein. Osaamismerkit kuvaavat tehtävien ja oppituntien suorittamista sekä niissä esiintyvien aiheiden hallintaa. Oppituntien matkassa mukana ovat Yrityskylän hahmot Venni, Eppu, Sara, Jamal ja Jasu. Hahmot keskustelevat chatissa oppilaiden kanssa, vievät oppimiskokonaisuuden tarinaa eteenpäin sekä alustavat tehtävien sisältöjä. Ensimmäisillä oppitunneilla Venni ja Eppu avustavat oppilaita eteenpäin. Oppituntien 3–5 ajan Venni, Eppu, Sara ja Jamal ovat oppilaiden työkavereita ja perehdyttävät heidät työskentelemään yrityksessä. Viimeisellä oppitunnilla esiintyvä Jasu on oppilaiden oma yritysneuvoja ja kuvastaa Yrityskylän pelitilanteestakin löytyvää, oppilaita avustavaa ohjaajaa.

Yrityskylä Yläkoulun oppimateriaali löytyy Duunikoutsi-alustalta. Voit hyödyntää Duunikoutsia Yrityskylä Yläkoulu -oppimiskokonaisuuden jälkeen tai osana muuta opetustasi. Duunikoutsi on 13–25-vuotiaille suunnattu maksuton sivusto, joka valmentaa nuoren TET-jaksolle, kesätöihin, työharjoitteluun ja töihin opintojen jälkeen. Sivuston valmennuskokonaisuuksien avulla nuori oppii tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja sanoittamaan omaa osaamistaan. Lisäksi nuori saa tukea työnhakuun, CV:n ja työhakemuksen kirjoittamiseen, työhaastatteluun valmistautumiseen ja oppii tärkeitä työelämän pelisääntöjä.

Duunikoutsin oppimateriaalia peruskouluun voi käyttää vapaamuotoisesti nuoren ohjaamisessa ja useissa eri oppiaineissa. Materiaali sisältää harjoituksia, joita nuoret tekevät ohjatusti Duunikoutsin avulla. Harjoitukset sisältävät vaihdellen yksilötyöskentelyä sekä reflektoivia keskustelutehtäviä parityöskentelynä tai koko ryhmän kanssa.