Oppituntisuunnitelmat: 6. oppitunti Yritys tutuksi

Tarkastele oppituntien sisältöjä ja tavoitteita.

6. oppitunti: Yritys tutuksi

Luetaan!

Oppitunnin tietoteksti käsittelee

  1. erilaisia yrityksiä ja
  2. yritysten vastuullisuutta.

Yritysten vastuullisuus

Yrityksen vastuullisuus voidaan jakaa kolmeen osaan: taloudelliseen, sosiaaliseen ja ympäristöstä kannettavaan vastuuseen.

Taloudelliseen vastuuseen kuuluu yrityksen kannattavuudesta huolehtiminen, riskien arvioiminen, kunnollisen palkan sekä verojen maksaminen.

Sosiaalisella vastuulla tarkoitetaan yritystoiminnan vaikutuksia ihmisiin, kuten työntekijöihin, asiakkaisiin ja paikallisiin ihmisiin. Yritys voi olla sosiaalisesti vastuullinen kunnioittamalla ihmisoikeuksia, toimimalla oikeudenmukaisesti ja huolehtimalla työoloista läpi tuotantoketjunsa.

Ympäristövastuu pitää sisällään yrityksen toiminnan ympäristövaikutusten huomioimisen ja niihin reagoimisen: esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen ja luonnonvarojen säästeliään käytön.

Kiinnostaako yrittäminen nuoria?

Nuorten yrittäjyys ja Talous NYTin jopa 15 000 vastausta keränneessä Tulevaisuusraportti 2021-kyselyssä selvisi, että nuorten ajatuksissa yrittäjyys liittyy menestymiseen, mahdollisuuteen ansaita paljon ja vapauteen toteuttaa omia ideoita. Valtaosa (68 %) näkee yrittäjät ja yrittäjyyden keskeisessä roolissa yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. 36 % vastaajista voisivat toimia yrittäjänä ja 30 % vastaajista olivat epävarmoja oman yrittäjyyden suhteen. 33 % vastaajista ei koe voivansa toimia yrittäjinä. Pojista huomattavasti useampi suhtautuu myönteisesti mahdolliseen yrittäjyyteen. Tytöille yleisimmät syyt vierastaa yrittäjyyttä ovat, ettei yrittäjyys kiinnosta (65 %) ja etteivät he usko menestyvänsä yrittäjänä (58 %). 49 % tytöistä pelkäävät, että yrittäjyys veisi liikaa aikaa.