Anvisningar och tips Företagsbyn för lågklasser

Anvisningar och tips Företagsbyn för lågklasser

Elevernas app som stöd för läroboken

Eleverna kan använda Företagsbyn-appen som stöd till Företagsbyn för lågklasser-läroboken. Det är frivilligt att använda appen och ni kan också gå igenom helheten utan den.Appen är webbläsarbaserad och behöver inte laddas ner. Appen fungerar till exempel på en surfplatta, bärbar dator eller elevernas egna smarttelefoner.

Appen har alternativa metoder för att göra lärobokens uppgifter, tilläggsuppgifter samt möjlighet att diskutera med figurerna Paju, Venni, Jamal och Apuri som är ut på äventyr i boken.

Anvisningar för att använda appen finns nedanför. Eleverna hittar anvisningarna för att använda appen på sidan 3 i läroboken under avsnittet Företagsbyn-appen.

Användning av appen som lärare

Företagsbyn-appen har en separat elevvy (yrityskylään.fi) och lärarvy (ope.yrityskylään.fi). Välj språk, i lärarvyn kan du scrolla lite ner för att kunna byta språk. Lärarvyn är endast avsedd för att användas av dig och den sammanställer all information som behövs under Företagsbyn för lågklasser. Lärarvyn är uppdelad i fyra avsnitt.

Avsnittet Lärarhandboken innehåller all information du behöver under lärandehelheten. Innehållet beskrivs mer detaljerat i Lärarhandbokens bruksanvisning.

I avsnittet Elever hittar du all information som hör ihop med eleverna och den är uppdelad i fyra avsnitt.

  • I avsnittet Elevinformation kan du bland annat redigera elevernas inloggningsuppgifter, ta bort överflödiga elevkonton och visa elevernas yrken.
  • I avsnittet Fördelning av yrken kan du fördela yrkena till dina elever efter att Företagsbyns personal har angett de yrken som din klass väljer emellan. Yrkena meddelas för dig senast 6 veckor innan bydagen.
  • I avsnittet Framsteg kan du följa med elevernas framsteg i appen. Tabellen på sidan visar hur många uppgifter varje elev inte har påbörjat, har på hälft eller har slutfört.
  • I avsnittet Svar kan du sammanfattat följa med elevernas svar på specifika uppgifter, till exempel självvärderingar. Syftet med sammanfattningarna är att ge dig stöd i att bedöma elevernas färdigheter.

På sidan Företag och yrken hittar du platsannonser för arbetsplatser som tilldelats din klass samt fiktiva webbplatser för dessa företag. Dessutom hittar du bydagens slutrapport i avsnittet efter bydagen.

  • I avsnittet Platsannonser hittar du platsannonser för företag och yrken som tilldelats din klass. Elever kan se platsannonserna i appen, men du kan också skriva ut dem med knappen högst upp på sidan.
  • Företagens webbplatser hittar du fiktiva webbplatser för företagen som annonserat om arbetsplatser. Eleverna kan se webbplatsen i appen och dra nytta av dem när de funderar vilket jobb de vill ansöka om i Företagsbyn.
  • I avsnittet Bydagens slutrapport visas byns slutrapport dagen efter din bydag. Rapporten är tänkt att användas under lektion 10 och samlar till exempel skatter som betalats under bydagen, inköpta produkter och annan intressant information om dagens händelser.

Användning av appen med eleverna

Följ dessa steg för att börja använda appen med din klass:

  1. Hämta den klasspecifika anslutningskoden för klassen i lärarportalen. Du hittar anslutningskoden högst upp i Lärarens stig för den valda klassen. Till exempel kan anslutningskoden vara 6tA-123456.
  2. Vägled eleverna att gå till adressen yrityskylään.fi
  3. Be eleverna att välja Skapa användarnamn och ange klassens anslutningskod i vyn som öppnas.i.
  4. Be eleverna att ange sitt eget förnamn. Appen kommer att skapa ett elev-ID, så att de ska kunna logga in i appen i framtiden.
    • Om eleven glömmer sitt ID kan du se det lärarvyn i avsnittet Elevinformation.
  5. Nu kan eleverna använda appen.