Lektionsplaner: 6:e lektionen Bli bekant med företag

Granska lektionernas innehåll och mål.

6:e lektionen: Bli bekant med företag

Vi läser!

Lektionens informationstext behandlar

  1. olika företag och
  2. företagsansvar.

Företagsansvar

Företagsansvar kan delas in i tre delar: ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvar.

Ekonomiskt ansvar innebär att ta hand om företagets lönsamhet, bedöma risker, betala en anständig lön och betala skatt.

Socialt ansvar avser verksamhetens inverkan på människor, såsom anställda, kunder och lokalbefolkningen. Företaget kan vara socialt ansvarsfullt genom att respektera de mänskliga rättigheterna, agera rättvist och ta hand om arbetsvillkoren i hela sin produktionskedja.

Miljöansvar betyder att ta hänsyn till och reagera på miljöpåverkan av företagets verksamhet: till exempel att minska utsläppen av växthusgaser och använda naturresurser sparsamt.

Är unga intresserade av företagsamhet?

Enligt Framtidsrapporten 2021-undersökningen av Ung företagsamhet och ekonomi NYT, som samlade hela 15 000 svar, visade att unga människor förknippar företagsamhet med framgång, möjligheten att tjäna mycket pengar och friheten att genomföra sina egna idéer. Majoriteten (68 %) ser företagare och företagande som nyckeln till samhällets välbefinnande. Bland respondenterna svarade 36 % att kunde arbeta som företagare och 30 % var osäkra på sitt eget företagande. Bland alla som svarade upplevde 33 % att de inte kan arbeta som företagare. Av pojkar är betydligt fler positivt inställda till företagande. Flickornas vanligaste orsaker till att skygga för företagsamhet att de inte är intresserade av det (65 %) och inte tror att de kommer att lyckas som företagare (58 %), medan 49 % av flickorna är rädda för att företagande skulle ta för mycket tid.