Lektionsplaner: 5:e lektionen Din arbetsgemenskap

Granska lektionernas innehåll och mål.

5:e lektionen: Din arbetsgemenskap

Uppgift 2. Vi undertecknar ett arbetsavtal

I denna uppgift fyller eleverna i och undertecknar sitt arbetsavtal för Företagsbyn-lektionerna och -dagen. Du undertecknar elevernas arbetsavtal som arbetsgivarens representant.

Ni kan gå igenom avtalet tillsammans punkt för punkt. Det är bra att betona för eleverna att arbetsavtalet måste vara undertecknat innan anställningsförhållandet börjar. Det ligger i arbetsgivarens och arbetstagarens intresse att ingå ett skriftligt avtal. I detta fall är det möjligt att kontrollera vad som har avtalats på ett tillförlitligt sätt. Det är värt att betona för eleverna att inte underteckna någonting före man läst igenom det.

Att underteckna ett arbetsavtal är viktigt för att lära sig lektionsinnehållet. Arbetsavtalet fungerar också som ett slags dramaavtal, vilket gör det möjligt för eleven att inta en ny roll under Företagsbyn-lektionerna. Arbetsavtalet gör det lättare för elever att ta på sig rollen och engagera sig i gemensamt rollspel. Anställningsavtalet anger för eleven när alla har sina roller: under Företagsbyn-lektionerna och dagen i Företagsbyn.