Lektionsplaner: 1:a lektionen Bekanta dig med Företagsbyn!

Granska lektionernas innehåll och mål.

1:a lektionen: Bekanta dig med Företagsbyn!

Välkommen till Företagsbyns lärarguide!

Välkommen att använda Företagsbyns lärarhandbok och tack för att du deltar i Företagsbyns verksamhet med din klass! Vårt mål med lärarhandboken är att ge dig allt stöd som du behöver för att undervisa Företagsbyn-lärandehelheten. Handboken innehåller följande:

  1. Lektionsspecifika anvisningar och beskrivningar av de ämnen som behandlas, såsom förberedelser och lektionsmål.
  2. Tips för alternativa sätt att göra uppgifter, från vilka du kan välja de lämpligaste alternativen för din klass och din egen undervisningsstil.
  3. Förhandsvisningar av uppgifter, samt exempelsvar på uppgifter, när det krävs av uppgiften.

Vi önskar dig och din klass givande lektioner och oförglömliga upplevelser i Företagsbyn!

Lektionens mål

  • Eleven motiveras av lärandehelheten.
  • Eleven identifierar sina egna intresseområden.
  • Eleven ställer upp mål för sig själv under Företagsbyn.
  • Eleven förstår vad man lär sig under Företagsbyn-lärandehelheten.

Kom ihåg den här lektionen

Lärande genom entusiasm

Det viktigaste är att engagera eleverna att lära sig om ekonomi, arbetsliv och företagande. Syftet med lektionen är att vara en lätt start på en period då eleverna studerar relativt utmanande innehåll. Framväxten av inre motivation är viktigt.

Förutseende hjälper till att lyckas

Det faktum att eleven vet i förväg vad som händer under lärandehelheten, i vilken ordning saker kommer att ske och vad som förväntas av hen, minskar spänningen i samband med inlärningen och dagen i Företagsbyn och hjälper eleven att lyckas. Förutseende skadar inte någon. Majoriteten av eleverna drar nytta av en tydlig struktur och rutiner i undervisningen. Men för vissa är avvikelser från dessa mer skadliga än för andra, eftersom inte alla elever har samma förmåga att hantera kända eller oväntade förändringar i en bekant rutin. Särskilt om eleven har olika utmaningar i att hantera sitt eget agerande är det viktigt att stödja eleven genom att gå igenom den annorlunda lärandehelheten. Att förutse avvikelser ger eleven en känsla av trygghet.

 

Förberedelser

Kontrollera att din klass har fått rätt antal Företagsbyn-läroböcker, klistermärkesark och broschyrer. Kontakta en Företagsbyn-expert i ditt område om läromedlen inte har anlänt till skolan.

Om ni använder Företagsbyn-appen ska du be eleverna att logga in på appen före lektionen. Anvisningar för inloggning finns i första uppslaget i läroboken. I lärarportalen kan du se anslutningskoden för som behövs för att logga in.

Bekanta dig närmare med appens anvisningar här.

I appen under lektion 1 kan eleven bekanta sig med figurerna i läroboken genom att chatta med dem. Alla människor är olika spelare. Somliga motiveras av tävlingar och jämförelser, medan andra motiveras av berättande, sin egen roll och forskning. Att lära känna karaktärerna i boken och följa deras berättelse under de tio lektionerna är motiverande för vissa typer av spelare.

Under den första lektionen kan du uppmuntra eleverna att bekanta sig med vad som finns på de olika flikarna.