Oppituntisuunnitelmat: 8. oppitunti Tätä on talous!

Tarkastele oppituntien sisältöjä ja tavoitteita.

8. oppitunti: Tätä on talous!

Lisätehtävä +1. Millainen olisi sinun kiertotalousyrityksesi?

Lisätehtävässä + 1. Millainen olisi sinun kiertotalousyrityksesi? Oppilas ideoi uuden yrityksen.  Tehtävässä oppilas harjoittelee yksinkertaisen liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Tehtävän voi tehdä yhdessä parin tai oman yritystiimin kanssa.

Jos teillä on aikaa, voitte tehdä yhteisen lämmittelyharjoituksen ennen lisätehtävän aloittamista. Löydät ohjeet toiminnalliseen lämmittelyharjoitukseen alta.

Toiminnallinen lämmittelyharjoitus lisätehtävälle

Tämän harjoituksen avulla oppilaat harjoittelevat luovaa ajattelua ja ideointia sekä heittäytymistä ja itseilmaisua. Harjoitus toimii lämmittelyharjoituksena lisätehtävälle + 1. Millainen olisi sinun kiertotalousyrityksesi? Harjoitusta voi hyödyntää myös varsinaisen oppitunnin lämmittelyharjoituksena.

Kerää ennakkoon erilaisia tavaroita harjoitusta varten. Osa tavaroista voi olla tuttuja (rei’itin, ruuvi, sivellin) ja osa harvinaisempia tai vain osia tavaroista (kahvinkeittimen tai pyörän osa).

Jaa oppilaat pareihin tai pieniin ryhmiin. Kerro oppilaille, että tämän harjoituksen ajan he ovat insinöörejä tulevaisuudesta. Heidän työtään on keksiä uusia hyödyllisiä esineitä.

Jaa jokaisessa ryhmässä yhdelle oppilaalle yksi esineistä. Pyydä oppilasta keksimään jokin uusi käyttötarkoitus esineelle ja esittelemään se omalle ryhmälleen mahdollisimman vakuuttavasti. Esineelle voi myös keksiä nimen. Muiden oppilaiden tehtävä on ihastella esiteltyä esinettä ja ottaa keksintö innostuneesti vastaan.

Kun oppilas on esitellyt esineen uuden käyttötarkoituksen, hän palauttaa esineen. Anna toiselle ryhmän oppilaalle uusi esine ja sama tehtävänanto.

Lopuksi voitte keskustella yhdessä:

  • Oliko uusien käyttötarkoitusten keksiminen helppoa vai vaikeaa?
  • Miltä tuntui keksiä ja esitellä oma idea muille?
  • Millaiset asiat tekivät keksimisestä tai keksinnön esittelystä helpompia?
  • Keksittekö hyödyllisiä esineitä? Millaisia tai mihin käyttötarkoitukseen?
  • Keksittekö hyödyttömiä esineitä? Millaisia tai mihin käyttötarkoitukseen?